Telefon: 50 51 58 51

Metallic farvepigmenter

Metallic farvepigmenter er pigmenter med særlige effekt sammensat af forskellige glimtene nanopartikler belagt med forskellige organiske og uorganiske farve pigmenter til at skabe perlende og metallic effekter, der efterligner det naturlige look af sten og marmor. Disse unikke pigmenter er designet til at være blandet med en 100% ren og klar klart epoxy. Når de metalliske partikler blandes med epoxy giver de epoxyen en glans, der reflekterer lys og skaber en iøjnefaldende dramatiske farve. Vi anbefaler og iblande 3-5% farvepigment pr. kilo epoxy. Det giver en gennemfarvet epoxy med god dækkeevne med rigtig god farvedybde.

Metallic farvepigmenter

Metallic farvepigmenter laves af Mika, som er et naturligt forekommende minaral. I gamle dage brugte man Mika i stor stil til Marieglas i blandt andet brændeovne, fordi Mika er gennemsigtigt og tåler høj varme.

 

I dag bruges Mika stort set udelukkende i farve/lak industrien. Mika er som sagt et naturligt forekommende mineral som dannes i meget tynde flager. Disse Mika flager brydes i store stenbrud, hvor de brydes sammen med kvarts.

Mika flagerne kværnes efterfølgende med til forskellige kornstørrelse alt efter hvilken glitter effekt man ønsker. Typisk vælger man kornstørrelser mellem 10-60μm. Jo større Mika flagerne er desto grovere ser glittereffekten ud. Udfordringen er at jo grovere glittereffekten er jo dårligere er dækkeevnen, så hvis man vælger en metallic farve med meget glittes så stiller det større krav til forarbejdet. Man vil typisk være nød til at male underlaget i en farve de matcher glittereffekten, få ikke at få farve gennemslag fra underlaget.

Når Mika flagerne er kværnet til den ønskede størrelse indfarves de med den farve man ønsker. Her kan bruges både organiske og uorganiske farvet, alt efter hvilken effekt man ønsker. Selve metallic effekten opnås fordi Mika reflektere lyset og fordi der er tale om flager der under et mikroskop liner fiskeskel. Hvis man forestiller sig at man drysser fiskeskel eller pailletter ud over et gulv, så kan man godt tænke sig til at gulvet vil reflektere lyset forskelligt alt efter hvor man ser det i forhold til lyskilden. Det er denne effekt man udnytter når man blander vores metallic farvepigment op med transparent gulv epoxy. Når gulv epoxyen med metallic effekter hældes ud på gulvet fordeles med en malerrulle, kan man med rullen lave spor og mønstre, selv om man kun arbejder med én farve. Dette kan lade sig gøre fordi farvepigmenterne har form som flager og derved kan ligges i en bestemt retning med malerrullen, hvilket giver dig mulighed for at lave mønstre og rullespor som du vil.

 

Påføring af metallic gulv epoxy

Mange af vores farver kan cancere i mange nuancer, eksempel vis kan Silver Grey være alt fra helt lys grå og næsten over i sort. Vælger man at blande to eller flere farvet, så har man mange tangenter at spille på. Man kan i princippet blande alle de farver man vil, det er kun fantasien der sætter grænser. Et godt udgangspunkt er dog at vælge en grundfarve, som man først hælder ud på gulvet og fordeler nogen lunde jævnt med en malerrulle. Når gulvet i store træk er dækket kan man tilføre en eller flere kontrastfarver som man hælder ud på gulvet i tilfældigt mønster, jo mere tilfældigt man kan gøre det jo bedre. Nu efterrulles gulvet og igen er det vigtigt ikke at arbejde for systematisk. Med malerrullen bestemmer men selv hvor meget de forskellige farver skal blandes ind i hinanden. Det er vigtigt med tålmodighed i denne proces, når man har overrullet gulvet første gang bør man vente og give metallic pigmenterne tid til at falde til ro. Man skal forestille sig farverne som flager af farve der flyder rundt i den flydende gulv epoxy og til sidst falder til bunds. Denne proces tager lidt tid og det er derfor vigtigt at vente. Alt efter temperatur kan man nå to eller tre overrulninger hvis man vil, inden gulv epoxyen er blevet for stiv.